Browseren

Der blev i november 1990 også udviklet en ”browser” til World Wide Web. Applikationen kunne både præsentere HTML og ydermere bruges til at forfatte dokumenterne med – endda med WYSIWYG-teknologi (What You See Is What You Get). I 1992 skete der noget, der noget, der formentlig blev udslagsgivende for World Wide Web’s store succes. På University of Illinois’s NCSA (National Center for Supercomputing Applications) begyndte programmøren Marc Andreessen sammen med et hold studerende at udvikle en browser, hvor der blev lagt vægt på at præsentere informationen, så den fremstod pænt, med en grafisk peg-og-klik-brugerflade, GUI (Graphical User Interface). Browseren, der kunne integrere grafik i teksten, blev kaldt ”Mosaic for X” og blev frigivet til Unix i februar 1993.

Flere versioner kom til (blandt andet tilpasset platformene Macintosh og Windows) inden Marc Andreessen i december 1993 forlod NSCA til fordel for Californien. Her blev han ansat i et lille software-firma, men startede i 1994 firmaet Netscape Inc., hvor der blev arbejdet videre med Mosaic, der senere blev til browseren Netscape. Både de senere versioner af Mosaic såvel som Netscape, blev tilbudt gratis, for at man kunne slå sig fast på markedet.

De grafiske (og gratis) browsere gjorde internettet til et populært medie, der voksede med eksplosiv fart. Og da de fleste kunne lære selv at oprette HTML-dokumenter og få dem gjort tilgængelige, med den nye teknologi, udviklede World Wide Web sig hurtigt til ikke kun at være et forum for udveksling af videnskabelige data mellem seriøse atomforskere, men også et sted hvor almindelige mennesker (og atomforskere, der holdt fri) kunne finde adspredelse.